Quantcast
Channel: Geen categorie – Meneer Simmering
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16

Doelen opschrijven, zin of onzin?

$
0
0

Het leven is nooit perfect…

Toch, er zijn veel auteurs, sprekers trainers, enzovoort die mensen willen helpen het beste uit het leven te halen.
Soms gebaseerd op zaken die niet gebaseerd zijn op de realiteit.

Zeker in de coaching industrie zie je dat.

Dat er veel mythes rond waaien in dit wereldje. Daarom is het zaak om goed degelijk advies te onderscheiden van middelmatig steeds weer herhaald advies wat overal weer terug komt.

En soms is zo’n advies minder goed voor je dan je zou willen.

Geschreven doelen leveren op

Je hebt misschien wel eens gehoord van een onderzoek wat steeds weer opduikt. Aan studenten op Harvard werd gevraagd of zij “een helder geschreven doel voor de toekomst hadden en plannen hadden gemaakt deze te behalen”.

Het resultaat, zo werd beweerd, was dat 13% van de studenten die doelen hadden gezet, twee keer zo veel geld verdienden dan de 84% van de studenten die dit niet hadden gedaan. Nog opzienbarender, 3% van de studenten die heldere geschreven doelen hadden gemaakt verdienden 10 keer zo veel geld als de 97% van de anderen samen.

In een aantal studies waarmee je werkt aan persoonlijke ontwikkeling wordt deze studie als uitgangspunt gebruikt waar de hele studie op gebaseerd is. ‘Schrijf je doelen duidelijk op en je zult verder in het leven komen dan je ooit voor mogelijk hield.’

Het onderzoek is niet te vinden

Maar toen er een aantal mensen een paar jaar geleden onderzochten wat er waar was van dit onderzoek, kwam boven tafel dat dit nooit had plaatsgevonden. Een dergelijk onderzoek was als voorbeeld wel eens beschreven in een boek, maar was nergens echt te vinden.

Of dit onderzoek wel of niet waar is, er doemt wel een belangrijke vraag op: is het nu wel belangrijk om je doelen op te schrijven om ze te behalen?

En daar is ooit wel onderzoek naar gedaan!

Maak je doelen bekend

In 2011 beschreef dr. Matthews, een psychologie professor dat “meer dan 70% van de onderzochten die een wekelijkse update verstuurde naar een vriend, zijn doel behaalde. Dit in vergelijking met 35% van de respondenten die doelen voor zichzelf hield, zonder ze op te schrijven.

Eenvoudig gezegd, de professor ontdekte dat de kans om je doelen te bereiken, samenhangt met het al dan niet bekend maken van je doelen en deze op te schrijven.

Waarom werkt dat dan, het opschrijven van je doelen?

#1 Commitment

Ten eerste activeer je de kracht van commitment
Als je iets nieuws begint, bijvoorbeeld zoals deze blog, en ik begin klein dan regel ik als het ware een soort loop waarin ik terecht kom. Ik wil succes krijgen. Maar als dat niet lukt dan stopt het even snel weer.

Door mijn doel met deze blog op te schrijven, maak ik met mezelf al een commitment om er wat mee te doen. Ik heb het mezelf beloofd tenslotte.

#2 Duidelijkheid

Ten tweede maak je iets duidelijker

Je moet voor jezelf opschrijven waar je naar toe wilt en daarvoor moet je de juiste woorden zien te vinden en de juiste zinnen zien te maken. In je geest doe je dat wel, maar wordt het een soort rommeltje. Door het op te schrijven organiseer je duidelijkheid en rust.

Als je het grotere geheel niet ziet dan ontbreekt het snel aan de motivatie om door te zetten. Door op te schrijven dwing je jezelf naar het grotere geheel te kijken.

Je geeft niet alleen antwoord op ‘wat’, maar ook op ‘waar’ en ‘hoe’.

#3 Het brein binnen

Ten derde, Notities maken met een pen zorgde, zo ontdekte Pam Mueller aan de Princeton University, voor betere resultaten bij toetsen dan notities die gemaakt waren met een laptop.

Het duurt langer om iets op te schrijven waardoor het meer je brein indringt. Je levert als het ware een grotere bijdrage aan je brein.

Ga je doelen opschrijven en delen!

Wat ga jij vandaag opschrijven? Je doelen? Plan de komende week eens een uurtje of twee om te werken aan je doelen. Schrijf ze eens op, zonder afleiding, gewoon op een leeg vel papier.

En natuurlijk hoor ik graag wat er uit is gekomen!

The post Doelen opschrijven, zin of onzin? appeared first on Meneer Simmering.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16